Vad är paleo?

Grundtanken inom paleo/stenålderskost är att vi är genetiskt anpassade för att äta den mat som vi har gjort under stora delen av vår utveckling, dvs den maten som vi åt som jägare och samlare innan jordbruket utvecklades.

Våra kroppar har helt enkelt inte hunnit anpassa sig till den typ av mat som enbart funnits i ca 10.000 år. Den har absolut inte hunnit anpassa sig till den typ av industrimat som processats fram under 1900-talet och givetvis inte till de kostråd vi har fått sedan 1980-talet att äta lite fett och mycket lightprodukter.

Vad åt då människan i sin ursprungliga miljö? Givetvis måste detta ha skiljts sig åt mycket och det är svårt att få fram exakt information om det idag. Flera forskare bland annat Staffan Lindeberg har tittat på befolkningar som inte påverkats av västerländsk kost i nutid för att få fram vad som kan tänkas vara en mer lämpad kost för människor. Det rimliga är dock att man helt enkelt åt mat som fanns att tillgå till en rimlig arbetsinsats såsom kött från vildfångade djur, skaldjur, fisk, frukt, grönsaker, rotfrukter, bär, insekter, ägg och nötter. Man åt inte spannmål, socker, mejeriprodukter, och halv/helfabrikat mm.

"Merparten av kaloriintaget hos dagens svenskar kommer från livsmedel som i praktiken inte fanns tillgängliga under evolutionen: mejeriprodukter, matfett, socker och spannmål". (Lindeberg S, Maten och folksjukdomarna - ett evolutionsmedicinskt perspektiv 2003 s. 36)

Tanken idag med paleo/stenålderskost är att i vår moderna värld eftersträva en kost så lik vår ursprungsföda som möjligt, detta för att optimera hälsan och förebygga typiska västerländska sjukdomar såsom hjärtkärlsjukdom, cancer, diabetes typ 2. För min del handlar det även om att i vardagen må bra, ha välfungerande mage och hud och stärka immunförsvaret.