Om PaleoMamman

Syftet med bloggen är att ge inspiration till alla föräldrar som tröttnat på normen att ge sina barn industrivälling, socker, lättmjölk, färdigmat och pasta. Visst kan man få ihop småbarnsliv med riktig mat och friska barn! Välkommen!

Om mig

Hela min uppväxt led jag av massor av eksem. Jag hade eksem i ansiktet, på bröstet, armarna, knävecken och händerna. Jag gick till olika specialistläkare, både allergi- och hudläkare. Pricktester visade inget förutom pälsallergi men det var inget som jag utsattes för dagligen. De olika läkarnas gemensamma nämnare var att de alla gav mig kortison i olika former. Krämer, piller och lotion. Ingenting hjälpte. Jag utvecklade astma, hade ofta problem med magen. Samtidigt var jag tunn som en sticka och hade svårt att gå upp i vikt. I grundskolan rekommenderade skolsyster min mamma att ge mig vad jag ville ha att äta så att jag iaf fick i mig någonting, eftersom att jag var så smal. Mamma stekte pannkakor på morgnarna.

När jag var 24 år fick jag en förändring av hela min livskvalitet. Jag gjorde ett födoämnesintoleranstest privat. Med ett enkelt blodprov som analyserades utomlands fick jag plötsligt svart på vitt - jag skulle ta bort spannmål, mjölk, baljväxter och en del andra livsmedel ur kosten. Jag blev ombedd att strikt följa detta i åtta veckor och se vad som hände. Jag hade även en mängd brister på mineraler. Jag tog tillskott och följde matrekommendationerna. Efter två veckor var eksemen borta. De som jag hade haft hela livet! Plötsligt märkte jag att jag var piggare, gladare, hade mer energi. Magen fungerade. Jag kunde slänga alla kortisonpreparat!

När jag sedan läst mer om paleo tycker jag att det är så enkelt och logiskt! Självklart ska vi äta sådant som vi är genetiskt gjorda för! De flesta som förespråkar paleo rekommenderar att man börjar med att prova i 30 dagar för att få kroppen i balans och därmed se vilka fantastiska resultat som man får. Jag fick resultat redan efter 14! Detta var hösten 2008. Jag har fortsatt med detta och har fortfarande inga eksem.

Jag har två barn, födda 2011 och 2014. Aldrig har kost och hälsa känts viktigare - det mina barn får i sig ska bygga upp deras små kroppar och lägga grunden för deras utveckling, både i fosterstadiet och sedan i den mat de får i sig själva. Vi vet inte allt om kost idag, det finns fortfarande mycket olika uppfattningar bland forskarna. Men livet är nu - jag tror på detta och därför lever jag efter det nu, för mig har det fungerat och gett mig en helt ny livskvalitet. Mina barn ska växa och utvecklas idag. Det går inte att vänta till imorgon för att alla ska vara överens om vad den perfekta kosten är och att i väntan på det kan äta sådant som vi uppenbarligen blir sjuka av. Hela grundtanken med kosten för mig handlar om hälsa och välbefinnande.

Det handlar alltså inte om att gå ner i vikt eller om någon kortsiktig diet. Det handlar om livet och att ta hand om den kropp vi har. Jag har ingen medicinsk utbildning utan har en examen i företagsekonomi, jag har även läst kurser inom antropologi och psykologi. Se denna blogg som en inspirationskälla. För vetenskapliga artiklar/ forskning och böcker inom ämnet se mer läsning.

 

Kontakt: info@paleomamman.se