Vilka var våra förfäder?

Dagens nyheter skriver idag om hur våra förfäder såg ut. "Blåögda, men mörkhyade. Så tycks de ursprungliga jägarna och samlarna i Europa ha sett ut. De liknade inte riktigt några av nutidens människor". I förbifarten nämns även "Till det förväntade hör att mannen av allt att döma var laktosintolerant och dessutom bör ha haft svårigheter att hantera föda rik på stärkelse".

Glutenkänslighet hos mamman kopplas till ökad risk för schizofreni hos barnet

Nyfödda barn vars mammor är överkänsliga för gluten förefaller ha en ökad risk att drabbas av schizofreni och andra psykossjukdomar senare i livet. Det visar en studie från Karolinska Institutet och det välkända amerikanska Johns Hopkins University.

Ett intressant inlägg i debatten kring att experimentera med glutenfri mat

Det har blivit mycket diskussioner kring gluten sedan media för några veckor sedan rapporterade om att Sverige är ett av länderna som har flest glutenintoleranta per capita i världen. Att många (som jag själv) förespråkar en glutenfri kost även utan celiaki-diagnos verkar vara mycket provocerande. Celiakiförbundets generalsekreterare Christina Ralsgård gick bland annat ut med varningen "Experimentera inte med glutenfri mat". Varför då?

Graviditet och paleo

Jag ser på graviditeten som det enda tillfälle i livet som jag helt kan påverka mitt barns näringsintag. Det jag äter är precis detsamma som mitt ofödda barn får i sig och det är därför extremt viktigt att jag äter nyttig mat och inte slösar kalorier på sådant som inte ger någon näring. Det resonemanget ökar min motivation att undvika sådant som inte är bra för kroppen och istället välja så näringsrik mat som möjligt. Jag har dessutom turen att ofta vara sugen på väldigt bra mat, så det är ingen uppoffring. Det som inte är strikt paleo och som jag ätit under mina graviditeter är getbaserade mejeriprodukter. Getmjölk är mer likt människomjölk och innehåller inte alls samma negativa inflammatoriska ämnen som komjölk gör.

Pages