Submitted by mamman on
Vidare står det att
"Detta är logiskt. Laktos- och stärkelsetolerans var anpassningar som uppstod i samband med jordbrukets uppkomst — och för 7.000 år sedan fanns inga jordbrukare i Europa. Alla var fortfarande jägare och samlare och härstammade från de istidsjägare som invandrade i Europa för 40.000 år sedan".
Tänk att det ändå an uppfattas så provocerande att utesluta mjölk och spannmål ur kosten idag! Det vore intressant att läsa mer om just slutsatserna kring hur de åt och hur de mådde. Artikeln nämner även att genetiskt tycks vi i norra Europa vara väldigt lika våra förfäder - det kanske kan förklara varför vi i Sverige också har bland de högsta antalet gluteintoleranta i världen?
Däremot pratar man ofta om att just vi är ovanliga i norra Europa som tål laktos, frågan är väl om vi verkligen gör det och om det egentligen är mjölkprotein som är det stora problemet för vår hälsa?