Vad innehåller välling?

Det är i stort sett bara i Sverige det anses självklart att ge sina småbarn välling. Ändå kan det vara svårt att stå emot all propaganda kring hur viktigt det är att ge sitt barn denna industriprodukt.
Enligt Mats-Eric Nilsson (författare av Äkta vara, 2008) dricker svenska späd- och småbarn varje år fabriksvälling för mer än 300 miljoner kronor. Enligt en av de största tillverkarna Semper, är deras välling framtagen i samråd emd svenska barnläkare och näringsexperter. Vad innehåller då tex mild havrevälling från semper?  " avsaltat vasslepulver, skummjölkspulver, palmolja, rapsolja, solrosolja, siktat havremjöl, havremjöl, den manipulerade kolhydraten maltodextrin, vetestärkelse, kalcium, järn, zink, jod, emugleringsmedlet mono- och diglycerider av fettsyror (E 471) samt vitaminerna A, D, E, C, tiamin, niacin, B6, folsyra, B12 och pantonentsyra"
 
Grunden är så näringsfattig att vitaminerna och mineralera är tillsatta på konstgjord väg.
 
Maltodextrin: "Denna tillsats består av korta lättspjälkade glukoskedjor från nedbruten stärkelse. Den har högt GI och starkt blodsockerhöjande effekt i nivå med glukossirap. Detta ger skäl att välja bort produkter med maltodextrin i innehållsförteckningen. Värst är användning som bärare av starka sötningsmedel som stevia och aspartam". (SÖTNINGSMEDEL VÄRRE ÄN SOCKER, Professor Göran Petersson augusti 2012, Kemi- och Bioteknik, Chalmers)
 
I januari 2013 kom även fler rapporter om höga halter av tungmetaller i industrivälling och gröt.
 
Känns det inte så lockande att basera ditt barns första kost på det? 
 
Att göra egen välling
När vår dotter skulle sluta amma (jag skulle börja jobba igen) kände vi att vi behövde ett substitut till bröstmjölken vid nattning. På dagarna försökte vi att lära henne att äta hemmagjord barnmat, via den skulle hon kunna få i sig vitaminer och mineraler naturligt.
 
Efter att ha läst på innehållsförteckningen på vanlig industrivälling insåg vi att vi inte var sugna på att erbjuda henne det. 
Jag började koka egen välling på spisen. Jag hittade receptet i Råsmart familj, men tyckte att det var svårt att få det bra. Det klumpade sig lätt och vår dotter var inte särskilt intresserad av att dricka vårt nya påhitt. Dessutom blev det komplicerat att alltid behöva stå vid spisen och göra vällingen. Hur skulle vi göra om vi var hos kompisar eller om hon hade barnvakt?
Så provade jag mig fram till ett nytt alternativ som har fungerat utmärkt. Nu har hon dock slutat dricka välling inför nattning, det räcker bra med en saga och lite kramar.
 
Egen välling:
Häll upp ca 1,5 dl mandelmjölk (osötad) i en nappflaska. 
fyll på med en stor klick kokosolja
(om man även använder bovete i kosten kan man även ta en sked av bovetemjöl). 
 
Skaka om ingredienserna, och häll på kokat vatten från vattenkokaren. Skaka igen och kontrollera att vällingen har rätt temperatur. 
Man kan givetvis blanda ingredienserna innan man ska iväg eller innan barnvakten kommer, så är det bara att hälla på vattnet när det är dags att dricka den.