"Men herregud vad äter ni då?"

Som jag ser det är den enda(!) negativa aspekten med att äta paleo att det i sociala sammanhang kan uppstå problem. Många tycker att det är svårt att tänka i andra banor än att bjuda på mjölk- och glutenbaserad mat. Jag tror att det handlar om vana helt enkelt. De flesta som jag känner har sina vanliga rätter som man känner sig säker på och lagar relativt ofta.
I dessa sammanhang får man nog helt enkelt försöka att hitta en balans. För vissa går det bra att "fuska" litegrann när man är bortbjuden. Exempelvis kanske man kan äta glutenfria alternativ istället för just vete, baserat på exempelvis majs, ris, eller potatis. Dessa ämnen är inte optimala och inte ren paleo, men har ändå inte riktigt samma negativa egenskaper som vete och gluten. Ofta kan man ju själv även reglera mängden så att man kan ta en väldigt liten bit av det man helst undviker att äta.
 
Av någon anledning brukar det även vara mer socialt ok att säga att man inte tål någonting i motsats till att säga att man inte vill äta något. När det gäller just spannmål och mjölk är jag iaf av den uppfattningen att ingen egentligen "tål" dessa ämnen eftersom de har negativ inverkan på hälsan.
 
Jag tycker själv att det är trevligt att erbjuda sig att ta med egen mat eller alternativ till just det som ska serveras som man inte äter, när man är bortbjuden. 
 
Men barnen då?
 
Att själv bestämma sig för en viss livsstil eller kost är på ett sätt enkelt. Med det menar jag inte att det inte kan vara ett dugg komplicerat. Men i förhållande till att göra det för någon annan får man nog se det som relativt enkelt. Än så länge är vår dotter så pass liten att hon inte ifrågasätter att hon får annan mat än kompisarna, men det är nog bara en tidsfråga. Här tror jag att det är viktigt att vara påläst och förberedd på att förklara på ett bra sätt när frågorna kommer, båda från andra när barnet hör, men även direkt från barnet.
 
Dessa frågor är otroligt kontroversiella och jag försöker att hålla en ödmjuk attityd, och säga att vi helt enkelt väljer bort vissa ämnen för att vi tror på det. Det är dock lätt att det uppfattas som kritik mot de som inte väljer att göra så, och någon form av "vi gör rätt men inte ni". Förhoppningvis kommer frågorna naturligt och man kan då förklara sina val på ett mer inspirerande sätt än med pekpinnar.