Kosten och tarmbakterier kan förvärra depression

Allt mer tyder på att kost och tarmbakterier kan påverka vårt beteende , tankar och humör . Nu har forskare funnit bevis för " läckande tarm ", bland personer med depression. Scientific american skriver om en ny studie som visar på samband mellan kost, tarmbakterier och exempelvis depression.
Normala matsmältningssystemet är omgiven av en ogenomtränglig vägg av celler. Viss kost såsom gluten och mjölkprotein och medicinska tillstånd kan förstöra denna vägg, och få giftiga ämnen och bakterier att komma in i blodomloppet. I en studie som publiceras i majnumret av Acta Psychiatrica Scandinavica , visade cirka 35 procent av deprimerade deltagare tecken på "läckande tarm", baserat på blodprover.
 
Forskarna vet ännu inte hur läckande tarm relaterar till depression , men tidigare studier har visar på några teorier. Fördrivna bakterier kan aktivera autoimmuna reaktioner och inflammation, som är kända för att vara förknippade med uppkomsten av depression , lägre humör och trötthet . "Läckande tarm" kan förvärra symptomen på depression om det inte behandlas.