Ett intressant inlägg i debatten kring att experimentera med glutenfri mat

Det har blivit mycket diskussioner kring gluten sedan media för några veckor sedan rapporterade om att Sverige är ett av länderna som har flest glutenintoleranta per capita i världen. Att många (som jag själv) förespråkar en glutenfri kost även utan celiaki-diagnos verkar vara mycket provocerande. Celiakiförbundets generalsekreterare Christina Ralsgård gick bland annat ut med varningen "Experimentera inte med glutenfri mat". Varför då?

Anna Hallén har skrivit ett intressant inlägg där hon ställt frågor till Christina Ralsgård om just det påståendet. Bla skriver hon 

”Vad i gluten är livsnödvändigt eller i alla fall viktigt för oss att äta?”
 
Christina svarar: ”Protein är livsnödvändiga att äta. Gluten är en sammansättning av proteiner och är som många andra specifika proteiner inte livsnödvändiga att äta. Det går utmärkt att överleva utan gluten. Bland dem som lever strikt glutenfritt, på grund av glutenintolerans, finns dock många som tycker att det är krångligare att äta strikt glutenfritt än vanlig kost då det finns bröd i många miljöer där vi äter vår mat och maten blir lätt kontaminerad av brödsmulor och annat som innehåller gluten.”
 
Vi ska alltså inte experimentera med att ta bort något vi blir sjuka av för att det är krångligt? Jag funderar om det inte är mer krångligt med sjuka barn, eksem, magont ont näringsbrister?