"Är det inte dyrt?"

Att äta paleo kan vara dyrare än att äta "vanlig mat". Det är egentligen inte så konstigt eftersom det som vi idag ser som vanlig mat är industritillverkat med massor av billiga tillsatser i, istället för bra, naturliga råvaror. Om man nu märker att kostnaderna för maten går upp, tycker jag även att man bör sätta det i relation till hur mycket mindre inkomstbortfall man får i form av mindre VAB, mindre sjukfrånvaro från jobb och mer energi och fokus på jobbet. Högre matkostnader med riktigt bra mat bör man alltså se som en investering och ett lågt pris att betala för ett hälsosammare liv.
Det finns dock några knep som man kan tänka på.
 
1. köp mat i säsong. Detta gäller framförallt grönsaker och rotfrukter. Nu på hösten kan man verkligen passa på att köpa mycket härliga rotfrukter.
 
2. köp frysta grönsaker. De är oftast frysta när de har hunnit mogna och näringsämnen och smak blir bevarade, till skillnad från mycket frukt och grönsaker som skördas innan de är mogna, för att sedan mogna under transporten. När grönsakerna är frysta minskar man risken att behöva slänga mat som hunnit bli dålig.
 
3. köp storpack av nötter, kärnor, och kokosfett. Det finns bla på ICA maxi stora förpackningar med valnötter, mandel, hasselnötter, solroskärnor, etc som har mycket billigare kilopris än små förpackningar som man oftast hittar bland bakingredienser. I vissa butiker är även nötter på lösvikt billigare. Jämför!
 
4. bunkra upp på sådant som är bra och frys in. Försök att exempelvis ha koll i fiskdisken. Köp upp och frys in när det är bra priser istället för att handla till just en specifik måltid. 
 
5. Laga mat hemma och ta med. Detta gäller ju egentligen all budgetmat, men när du äter paleo och är mån om hälsan är det inte bara ekonomiska fördelar med att ta med matlåda till jobbet eller utflykten. Du slipper då tillsatser och dåliga livsmedel. Det är helt enkelt lättare att få mat baserad på den typ av livsmedel som du vill äta, dessutom till ett billigare pris. 
 
När du äter paleo slipper du ju dessutom lägga pengar på tomma kalorier såsom läsk, godis, chips osv. Halvfabrikat är ju inte alltid särskilt billigt heller!
 
Har du några andra tips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.