Försämrade fetter i odlad lax

Att fisk är nyttigt är de flesta överens om. Framförallt är det omega-3 fetterna som är viktiga och minskar inflammation i kroppen. Tyvärr har halten av omega-3 halverats de senaste 10 åren i odlad lax.
Försämringen är en konsekvens av att man ger laxen foder baserat på vegetariska källor såsom soja och majs istället för fisk och skaldjur. Detta ökar det inflammatoriska omega-6 fetterna i fisken. Vid den typen av foder har man även sett att fisken blir fetare, vilket är intressant utifrån diskussionen som pågår kring vad som gör oss feta, fett eller kolhydrater.
 
I SVD's artikel kring detta nämns det att en portion lax räcker (trots försämrade halterna) för att vi ska få i oss en veckas rekommenderad mängd av omega-3. Jag undrar om det verkligen stämmer med tanke på hur mycket mer omega-6 vi idag får i oss. För att ha en bra balans ska vi helst ha ungefär lika mycket av omega-6 och omega-3. 
 
Har man möjlighet är vildfångad lax ett bättre alternativ ur det perspektivet.