DN: Gluten gör fler sjuka

DN.se rapporterar idag om glutenintolerans. Där står bl a att – "Ungefär hälften av alla svenskar har de genetiska förutsättningarna för att få celiaki, säger Anneli Ivarsson. Fler än vad man tidigare trott. Kanske beror förskjutningen i ålder på att vi blivit bättre på att skydda småbarnen, men att vi senare i livet utsätts för något som sätter i gång sjukdomen".

En åsikt är att glutenintolerans ökar på grund av den stora mängden av gluten som vi äter.  Det går ihop med tanken att ingen egentligen ska äta gluten, men att vissa är känsligare än andra. Vi har har ökat konsumtionen, både genom olika livsmedel, men även pågrund av att tex brödtillverkare tillsätter extra gluten i bröd för att det ska bli fluffigare. Ju mer gluten vi äter, ju mer förstör vi tarmen och får därmed svårare att ta upp näringsämnen ur kosten.

Jag tror helt klart att alla skulle må bra av att utesluta gluten. För att läsa artikeln, klicka här

Tänk om man kunde få alla i Sverige att testa i två veckor att vara utan ämnen som gluten och mjölk, vad skulle hända då?